VNG
max €90 per uur
Zuid-Holland
18 uur per week
01 mei 2025
30 april 2027
Over VNG Realisatie
De VNG representeert de ruim 342 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij vanuit de uitgangspunten van VNG beleid de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door in nauwe afstemming met VNG beleid actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren. VNG Realisatie draagt in opdracht van VNG beleid bij aan vier gemeentelijke speerpunten:
• Werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
• Verbeteren van de dienstverlening;
• Een efficiënte en wendbare organisatie;
• Anticiperen op de toekomst.
Over het Ketenbureau i-Sociaal Domein
Samen met gemeenten, zorgaanbieders, softwareleveranciers en samenwerkingspartners werkt het Ketenbureau i-Sociaal Domein aan het verminderen van de administratieve lasten en verbeteren van de samenwerking tussen gemeenten en zorgaanbieders in het sociaal domein (Jeugdwet en Wmo). Dit met het doel meer tijd en geld voor zorg en ondersteuning aan de cliënt. Het Ketenbureau is onderdeel van VNG Realisatie. De VNG is ook één van de Stuurgroepleden. De andere leden van de stuurgroep i-Sociaal Domein zijn: Actiz, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, VGN, Valente en VWS.
Onze thema’s:
Recent hebben we in een Meerjarenkoers onze ambities en aanpak voor de komende jaren verwoord. Wij willen gemeenten en aanbieders ontzorgen door te helpen bij het verminderen van de administratieve lasten, het verbeteren van de informatievoorziening en het vereenvoudigen van de uitvoering. Dit doen wij met diverse projecten, producten en diensten. Bij de uitwerking betrekken wij altijd de experts uit het veld. Wij focussen
ons op de volgende thema’s:
•Inkoop en contractering
•Administratieve processen en iStandaarden
•Gegevensuitwisseling in de keten
•Ketensamenwerking en partnerschap.
Dit alles doen wij met ca. 30 enthousiaste collega’s die uit het werkveld komen en zich volledig inzetten om de administratieve lasten in het Sociaal Domein (Wmo en JW) te verminderen. Naast de nodige online overleggen en afspraken hebben we op maandag in Den Haag en op woensdag in Utrecht een ‘kantoordag’, zodat we elkaar ook fysiek blijven ontmoeten en versterken.
Binnen het Ketenbureau zijn de volgende teams werkzaam:
• Algemeen (waaronder programmamanagement, communicatie en ondersteuning)
• Projecten & advies
• Productmanagement & infrastructuur
Omschrijving van de opdracht
Ter ondersteuning van het veld van Wmo en Jeugdwet voert het team Infrastructuur & Productmanagement van het Ketenbureau regie op de informatieketen tussen gemeenten, aanbieders en het CAK. De informatieuitwisseling tussen gemeenten, aanbieders en het CAK is voor de Wmo 2015 en de Jeugdwet gestandaardiseerd in de iStandaarden iWmo, iJw en iEb en de Standaard Administratie Protocollen. De standaarden verminderen de variatie in processen en de gegevensuitwisseling, met als doel het verminderen van vermijdbare administratieve lasten. Het beheer van de i- Standaarden is belegd bij Zorginstituut Nederland, het beheer van de Standaard Administratie Protocollen bij het Ketenbureau. De stuurgroep i-Sociaal Domein geeft richting voor nieuwe ontwikkelingen, die mogelijk gevolg hebben voor de i-Standaarden en de Standaard Administratie Protocollen. Het Ketenbureau voert in opdracht van de stuurgroep wijzigingen door op de
administratieve processen die effect hebben op het berichtenverkeer (de standaarden)
met als doel de vermijdbare administratieve lasten (zoals mail en telefoontjes bij
onduidelijkheden/witte vlekken in het administratief proces) te verlagen.
Vanuit diverse invalshoeken zijn wijzigingen van processen en de informatieuitwisseling
via het berichtenverkeer noodzakelijk:
• vanuit gewijzigde wet en regelgeving;
• verbeterinitiatieven vanuit het Ketenbureau;
• door de gemeenten, zorgaanbieders en softwareleveranciers zelf.
We zoeken een junior adviseur die met begeleiding van een senior adviseur namens het Ketenbureau en samen met het Zorginstituut, onze ketenpartners (VECOZO en GGK) en het werkveld meedenkt om tot de optimale oplossingen te komen. De optimale oplossing is de oplossing die gedragen en haalbaar is voor alle betrokken partijen.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
De opdracht bestaat uit onderstaande onderdelen:
• Deelname aan interne en externe projecten om kwalitatief goed gebruik van het berichtenverkeer en de Standaard Administratieprotocollen te waarborgen.
• Ondersteunen bij externe evenementen/bijeenkomsten van het Ketenbureau o.a. door middel van het geven van presentaties.
• Het geven van presentaties (zowel fysiek als online) aan het veld over de betreffende producten en diensten.
• Het activeren en ondersteunen van partijen bij het testen van nieuwe releases op de Ketentestomgeving.
• Het analyseren van het berichtenverkeer en het actief benaderen en aanspreken van partijen die zich niet houden aan de standaarden/protocollen.
• Het beantwoorden van vragen over het berichtenverkeer en de toepassing van de Standaard Administratie Protocollen.
• Samen met de senior adviseur opstellen van trendanalyses m.b.t. het gebruik van o.a. het berichtenverkeer.
• Het actief volgen van ontwikkelingen op gebied van informatievoorziening binnen het Sociaal Domein (Jeugdwet en Wmo) en relevante aanpalende gebieden.
Resultaat van de opdracht
• Concrete doorontwikkeling van de informatievoorziening en ondersteuning van het veld.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Heb je interesse in deze opdracht?
Reageer directOntvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox