Start typing and press Enter to search

Zo vind je als freelancer de originele opdracht en bespaar je bemiddelingskosten

Geplaatst 23 september 2019

Opdrachten die gepubliceerd worden op de inhuurplatforms / marktplaatsen van overheden worden vaak ‘gekaapt’ door bemiddelingsbureaus. Deze bemiddelaars van freelancers ontdoen de opdrachten van informatie over / van de opdrachtgever en publiceren deze op eigen website(s) en de verschillende freelance platforms.

Het doel van deze bemiddelaars is om zzp’ers of freelancers via hen op een opdracht te laten reageren. Wordt de opdracht via de bemiddelaar aan jou gegund dan sta je vaak zo’n 20 –  30% van je uurtarief als bemiddelingsfee af en zit je soms vast aan vervelende concurrentiebedingen.

Wanneer je zoekt naar interim opdrachten kom je vaak bij bemiddelaars uit. Originele opdrachten zijn verborgen binnen het Dynamische Aankoopsysteem (DAS) of om andere redenen minder goed vindbaar met zoekmachines, zoals Google.

Kom je als zzp’er een interim opdracht (bij de overheid) tegen op een freelance platform of op de website van een bemiddelaar dan loont het de moeite om op zoek te gaan naar de originele opdracht. Reageer je direct op een opdracht bij de opdrachtgever dan kun je veel geld besparen doordat je geen (bemiddelings)fee aan een freelance bemiddelaar hoeft te betalen.

De originele freelance opdracht kun je vaak vrij makkelijk vinden door op onderzoek uit te gaan. Je kunt vaak met een beetje zoeken, logisch nadenken en vragen de opdrachtgever vinden. Wij helpen je daarmee.

Herleid de opdrachtgever

Ook al probeert men de opdrachtgever te verbergen, in de opdrachtomschrijving blijft vaak informatie staan die naar de opdrachtgever te herleiden is.

Bijvoorbeeld:

“Onze opdrachtgever, een 100.000+ gemeente in het zuiden van het land”
Het aantal mogelijke opdrachtgevers is snel tot een handvol beperkt wanneer je de grootste gemeenten van Nederland er op naslaat. Zoek de inhuurplatforms van deze gemeenten en vind de opdracht.

“Reizigers” of “reizigersinformatie” of “vervoersbedrijf”
Ook hier is de selectie van mogelijke opdrachtgevers beperkt en heb je de inhuurplatforms snel gevonden. Het is NS of één van de andere vervoersbedrijven

Op deze manier kun je vaak herleiden en bedenken wie de opdrachtgever is en waar je de originele opdracht kunt vinden om direct, zonder bemiddeling, zelf als zzp’er te reageren.

Google tekst uit freelance opdrachten

Omdat bemiddelaars vaak stukken tekst uit de originele opdracht hergebruiken kun je de originele opdracht vinden door te zoeken (Googlen) op deze tekst. Zoek met Google naar een zinsdeel uit de opdracht (“tussen aanhalingstekens”) die specifiek is en waarschijnlijk uit de originele opdracht komt. Je vindt met Google vaak veel resultaten waaruit af te leiden is wie de opdrachtgever is of je vindt de orginele opdracht zelf.

Vooral delen van de criteria of vereisten worden vaak letterlijk overgenomen en brengen je snel bij de door jou gezochte freelance opdracht.

Enkele voorbeelden van zinsdelen uit op dit moment openstaande opdrachten die je succesvol bij de opdrachtgever brengen, omdat freelance bemiddelingsbureaus ze letterlijk kopieren:

Vraag het bemiddelingsbureau wie de opdrachtgever is

Met de Google zoektocht hiervoor vind je waarschijnlijk voldoende bemiddelaars om de opdrachtgever in ieder geval bij één los te krijgen. Bel ze en vraag het. Zeker als je loslaat dat je de opdracht bij meer bureaus ziet en alleen interesse wil tonen als de opdrachtgever bekend is zal ze loslippiger maken.

Zoek op freep.nl

Op Freep vind je meer dan 450 actuele interim opdrachten per maand binnen de (semi)overheid. Bij elke opdracht vind je de link naar de bron (het inhuurplatform waarop je direct kunt reageren). De kans is groot dat je de opdracht vindt.

Elke dag nieuwe interim opdrachten in je mailbox?