Gemeente Oss
max €120 per uur
Utrecht
16 uur per week
01 juni 2020
31 december 2021
Met de vaststelling van het Beleidskader Armoede en Schulden heeft de Gemeenteraad besloten om te starten met de aanpak jongeren met schulden (18-27 jaar). Deze aanpak heeft politiek hoge urgentie, Raad en College hebben deze aanpak breed in de publiciteit geventileerd, inwoners vragen al om deze nieuwe vorm van dienstverlening. Aan de Raad is kenbaar gemaakt dat de gemeente de schuldsanering en aanpak voor de jongeren in het eerste kwartaal van 2020 actief opstart.
De aanpak in een traject met de jongere is integraal van opzet. Het traject bestaat uit schuldsanering in combinatie met trajectbegeleiding. De trajectbegeleiding richt zich erop de jongeren een stap in zijn/haar ontwikkeling te laten zetten. Dit is ook een voorwaarde die aan de jongere wordt gesteld om mee te mogen doen in deze aanpak De schuldsanering en de meer administratieve begeleiding wordt opgepakt binnen het team Schuldhulpverlening van de afdeling Zorg, de trajectbegeleiding binnen het team Werk van de afdeling Werk en Inkomen. Externe partners kunnen ook een rol hebben, bijvoorbeeld in het op orde houden van de administratie.
Opdracht projectleider
Jongeren met schulden zijn heel moeilijk bereikbaar. Zij onderschatten de gevolgen van hun schulden en zijn minder ervaren in het oplossen ervan. Zij zien de gemeente niet als een plek om hulp te zoeken. Als ze al hulp vragen vallen ze eerder uit. Waar dat mogelijk is wordt een jongere geholpen door de reguliere schuldhulpverlening. Schuldhulpverlening vraagt vergroten van de inkomsten om de afloscapaciteit te vergroten, maar veel jongeren hebben daar de mogelijkheden niet voor (denk aan studenten, of kwetsbare jongeren in de bijstand) . Voor hen helpt een apart traject met aandacht voor opleiding (kwalificatie) en met de focus op het financieel zelfredzaam maken. Schuldsanering is een belangrijk onderdeel hiervan. Stress wegnemen en komen tot schuldenvrij zijn, waarbij het aflossen is afgestemd op wat de jongere kan redelijkerwijze betalen.
De trajectbegeleider is verantwoordelijk voor het succesvol aangaan en afronden van afspraken met de jongere via een overeenkomst over zijn/haar ontwikkeling en verplichtingen gedurende het traject. De schuldhulpverlener richt zich op de financiele problemen en het financieel gezond maken van de jongere. Beide medewerkers moeten nauw samenwerken. Het is de bedoeling in 2020-2022 voldoende ervaring met een nieuwe werkwijze voor jongeren op te doen om te kunnen beslissen of we deze vorm van dienstverlening structureel gaan hanteren.
Resultaten van het project die eind 2021 zijn behaald:
Vooruitlopend op de komst van de externe projectleider zijn we dit voorjaar al met het project gestart.
De taken van de projectleider zijn:
De kandidaat:
De gesprekken vinden in week 21 of 22 plaats. Afhankelijk van hoe de coronamaatregelen op dat moment zijn, vinden de gesprekken op kantoor danwel digitaal plaats.
in 2020 16 uur per week, in 2021 8 uur per week.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox