Vind jij het belangrijk dat Brabanders er in 2030 drie gezonde levensjaren bij hebben? Het beleidskader Gezondheid 2021-2030 is eind 2021 door Provinciale Staten vastgesteld. In het huidige bestuursakkoord is het belang van gezondheid opnieuw onderstreept.
Onze overtuiging Ziekten ontstaan onder invloed van genetische-, psychologische – en sociale factoren, maar daarnaast nadrukkelijk ook door fysieke omgevingsfactoren. Tot voor kort werd er nog maar weinig onderzoek gedaan naar deze omgevingsfactoren, terwijl ze een grote invloed hebben op de gezondheid. Het onderwerp is ook actueler dan ooit: de coronapandemie en klimaatverandering laten zien hoe de omgeving onze gezondheid bedreigt. De provincie streeft daarom naar het verbeteren van de fysieke leefomgeving. We zetten in op een gezonde leefomgeving door onder meer te werken aan schone lucht, schoon water, een gezond en duurzaam Brabant en aan natuurontwikkeling. In het Beleidskader Gezondheid wordt aangegeven dat 20% van de ziektelast wordt bepaald door gedrag. De gezonde leefomgeving is een belangrijke randvoorwaarde om mensen in staat te stellen gezonde keuzes te maken. Daarmee zetten we in op het snijvlak van gedrag en een gezonde leefomgeving. Als de omgeving bijvoorbeeld niet ingericht is op het gebruik van de fiets, wordt het lastiger om de gezonde keuze te maken, zoals met de fiets naar het werk gaan. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de beschikbaarheid van gezond voedsel en de kwaliteit van het drinkwater in Brabant.
Ook realiseren we ons steeds meer dat gezondheid geen keuze is; vrijwel overal zien we grote gezondheidsverschillen tussen mensen met een hoge en lage sociaaleconomische status. Door in Brabant in te zetten op positieve gezondheid, verkleinen we de gezondheidsverschillen. Dit vraagt om betrokkenheid van vele partijen die invloed hebben op de verschillende factoren van positieve gezondheid.
Samen met interne en externe partners werkt de provincie de komende jaren door aan de ambitie “drie gezonde levensjaren erbij voor iedere Brabander in 2030”. Dit doen we door twee sporen te bewandelen:
1.Van norm naar continue verbetering. Ofwel een inzet op ‘steeds beter’ binnen al het provinciale beleid.
Hoe? Doordat onze programma’s hun aandacht voor gezondheid verbinden (d.w.z. expliciteren), versterken en er kennis over delen. Dit spoor vraagt onder andere om stevige interne alliantievorming.
2. Van zorg naar (positieve) gezondheid. De ambitie van drie gezonde levensjaren erbij is alleen te realiseren door een sterkere focus op preventie in plaats van zorg. De provincie wil in deze transitie een verbindende, ondersteunende en aanjagende rol spel.
Hoe? Door als ambassadeurs gezondheid & gezonde leefomgeving van de provincie, initiatieven die de gewenste transitie dichterbij brengen, te verbinden, versterken en er kennis over delen.
Wat ga je doen? Als senior beleidsmedewerker lever je een belangrijke bijdrage aan het, samen met onze programma’s en partners, uitwerken en uitvoeren van de tweede uitvoeringsagenda gezondheid (2024-2027).
- Je gaat aan de slag met de uitkomsten van het rapport ‘Gezondheid en de Omgevingswet, (extra) sturingsmogelijkheden voor gezondheid’. Zowel intern (ambtelijk en bestuurlijk) als extern. Onderzoek Gezondheid en de Omgevingswet - Brabant
- Je bent projectleider van de jaarlijks door ons georganiseerde Brabantse Dag van de gezondheid (juni 2025);
- Je adviseert en ontwikkelt samen met de collega's in het team Gezondheid het strategisch beleid van gezondheid en zorgt voor een goede afstemming met verschillende interne programma’s. Focus ligt op de programma’s gericht op de fysieke leefomgeving (zoals Wonen, Werken, & Leefomgeving – Natuur & Milieu – Water & Bodem);
- Samen met interne programma’s verken je op welke wijze de provincie meer kan bijdragen aan de gezondheid van Brabanders, zodat zij er drie gezonde levensjaren bij krijgen;
- Je ondersteunt de programmamanager en het bestuur met adviezen, beleidsnotities en je levert inbreng in overleggen;
- Je bouwt aan interne en externe allianties.
Kandidaatomschrijving
Jij hebt: - Je hebt veel kennis van en ervaring met het ruimtelijke fysieke domein en daarnaast heb je kennis van natuur & milieu;
- Je bezit stevige kennis van de Omgevingswet en de mogelijkheden die deze wet de Provincie biedt;
- Je hebt goed inzicht in de strategische en politiek-bestuurlijke ontwikkelingen van de met gezondheid samenhangende werkvelden;
- Je hebt ervaring in het organiseren van a tot z van bijeenkomsten met een grote groep externe deelnemers (rond de 200 deelnemers);
- Je bent gewend te schakelen tussen strategisch en tactisch niveau;
- Je hebt ervaring in alliantievorming en het over de streep trekken van partners, je kunt omgaan met weerstand;
- Je bent in staat beleid uit te dragen en te verdedigen, je bent daarnaast in staat nieuwe ideeën of concepten te ontwikkelen;
- Vaardig in integraal werken en het steeds verbeteren en verder door ontwikkelen hiervan;
- Je bent een echte teamspeler en sparringpartner die van aanpakken weet en het team weet te inspireren met innovatieve werkmethoden.
Interviewplanning
We streven er naar de gesprekken te houden op donderdag 29 augustus 2024.
Toelichting op rooster
De provincie werkt met flexibele werktijden en wisselt thuis en op kantoor werken met elkaar af, maar op maandag is de vaste kantoordag.
Het (incidenteel) verrichten van werkzaamheden in de avonden of weekenden kan onderdeel zijn van deze opdracht, en de vergoeding hiervoor wordt geacht in het overeen te komen tarief te zitten.
Bij de provincie gaan we uit van het BYOD (Bring Your Own Device) principe.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.