Gemeente Amsterdam
max €175 per uur
Noord-Holland
36 uur per week
19 juni 2024
01 oktober 2024
Opdrachtomschrijving
Deze functie is tijdelijk, voor een periode van 3 tot 6 maanden en dient als overbrugging tot de definitieve invulling van de positie, waarvoor de wervingsprocedure momenteel wordt opgestart.
Als waarnemend hoofd van het Bureau Integriteit (BI) geef je in nauwe afstemming met de teammanager Meldpunt en Onderzoek dagelijks leiding aan een team van 25 professionals en ondersteun je je teamleden actief in alle situaties waar dit vereist is. Je bent verantwoordelijk voor het goed functioneren van BI totdat de functie permanent ingevuld wordt. Je bewaakt zowel de integriteit van de organisatie als richting de inwoners van Amsterdam. Dit doe je o.a. door het ontwikkelen en implementeren van strategieën en programma’s om integriteit te bevorderen en integriteitsschendingen te voorkomen. Je weet wat er nodig is om ongewenste bestaande patronen te doorbreken en de organisatie te adviseren en te faciliteren in de cultuurverandering naar een inclusieve, integere, sociaal veilige en meer divers samengestelde organisatie. Daarbij kijk je met een frisse blik naar de casuïstiek en de werkwijze van BI en geef je aan waar je vernieuwing noodzakelijk vindt.
Als waarnemend hoofd BI speel je flexibel in op actuele situaties. Zoals het adviseren op beleid n.a.v. de uitkomsten van de onderzoeken naar discriminatie, het adviseren op interne brandbrieven, en het voeren van gesprekken bij meldingen van (onbewust) ongewenst gedrag.
Ook draag je zorg voor een actieve informatievoorziening vanuit BI naar de organisatie, GMT(-leden) en medewerkers over integriteitsaspecten en (afhandeling van) casuïstiek.
Werkzaamheden
• Je geeft sturing aan het BI-team (25 personen) op doelstellingen, geleverde resultaten en adviseert en rapporteert hierover aan burgemeester en wethouders, gemeentesecretaris, de organisatie en burgers;
• Je bent verantwoordelijk voor zorgvuldige uitvoering van integriteitsonderzoeken;
• Je draagt bij aan het verhogen van het bewustzijn rondom integriteit op stadsniveau door onder andere te werken aan de ontwikkeling van integriteitscodes die van toepassing zijn op de gehele organisatie;
• Je het initieert initiatieven om BI vernieuwend te laten zijn en te blijven als het gaat om visie en strategie op het integriteitsbeleid en de uitvoering ervan;
• Je biedt ondersteuning aan de griffier van de raad en/of de voorzitter van het presidium bij integriteitsdilemma’s van politici binnen gemeente Amsterdam;
• Je ondersteunt leidinggevenden bij integriteitsdilemma’s van medewerkers;
• Je werkt nauw samen met Bureau Inclusie & Diversiteit, de vertrouwenspersoon en P&O aan het verbeteren van personele zorg en het vergroten van de sociale veiligheid en fraudebestrijding;
• Je adviseert GMT(leden) en directeuren van andere directies over beleid, structuren en plannen om samen te komen tot een integere, zelflerende en sociaal veilige cultuur. Je doet dit vanuit een gedragsmatige, juridische en organisatiekundige invalshoek/aanpak;
• Je bent betrokken bij interne en externe communicatie m.b.t. integriteitsvraagstukken;
• Je hebt de taak om het meldpunt BI verder te ontwikkelen en uit te breiden.
Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit 5 clusters, een bestuurs- en concernstaf, 7 stadsdelen en 1 stadsgebied. De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De 5 clusters zijn: Ruimte en Economie, Sociaal, Gebieden, Beheer en Dienstverlening, Bedrijfsvoering, Digitalisering, Innovatie en Informatie. De clusters hebben expertise op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/.
De opdrachtgever(s)
We willen een goede werkgever zijn die ervoor zorgt dat alle collega’s zich gezien en gewaardeerd voelen. We koesteren verschillen tussen collega’s. Die verschillen zorgen voor betere resultaten voor onze organisatie én onze stad. We streven daarbij naar een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam. Dus wie jij ook bent: bij ons ben je van harte welkom!
Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam ondersteunt de organisatie in de cultuurontwikkeling naar een inclusieve, integere en diverse organisatie. BI heeft een pro-actieve rol in het bevorderen van de integriteit van ambtenaren en bestuurders in de uitoefening van hun werk door gevraagd en ongevraagd advies en ondersteuning te leveren bij integriteitsvragen. Doel daarbij is dat integriteit wordt gezien als een vanzelfsprekend onderdeel van beleid en gedrag, oftewel een plek heeft in de kaderstelling en planvorming, maar ook dat het zichtbaar is in het handelen van de medewerkers. Daarnaast heeft BI de taak (pro) actieve bijdragen te leveren aan een sociaal veilige omgeving met aandacht en waardering voor alle collega’s en respect en gelijkwaardigheid op de werkvloer o.a. door te adviseren over beleid en (klachten) procedures.
Binnen de gemeente Amsterdam is BI het expertisecentrum op het gebied van Integriteit. Het bureau bestaat momenteel uit 25 medewerkers, met deskundigen op het gebied van intern onderzoek, risicoanalyse, screening, training en advies.
Wij zijn op zoek naar een ervaren professional met een gedegen achtergrond in integriteitsmanagement. Als waarnemend hoofd BI vervul je een sleutelrol in het bevorderen van een integere, inclusieve en sociaal veilige cultuur binnen gemeente Amsterdam en het waarborgen van ethisch handelen op alle niveaus van de organisatie. Voor de functie is het belangrijk dat je tegenspraak geeft, ongemak herkent en hierover gesprekken voert. Je bent een zelfbewuste leider, die weet dat de eigen blinde vlekken, privileges en bias een gegeven zijn. Het reflecteren op je eigen handelen is daarbij noodzakelijk.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox