Gemeente Zwolle
max €117 per uur
Overijssel
16 uur per week
10 januari 2025
10 januari 2026
Organisatie
In Zwolle geloven we dat het leven beter wordt als we samenwerken met inwoners, ondernemers en partners in de stad. En dat blijkt te werken, want Zwolle scoort hoog op ‘kwaliteit van leven’. Inwoners hebben een groot hart voor de stad, houden van het groen, werken, ondernemen met plezier en voelen zich veilig. We kijken uit naar een toekomst met meer dan 160.000 inwoners. Het is onze missie om onze brede welvaart te behouden en te versterken. Dit doen we door unieke talenten samen te brengen en onze passie voor de stad en haar inwoners te delen.
In Zwolle kun je jezelf ontwikkelen, je interesses en vaardigheden verkennen en de vrijheid ervaren om te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. We zijn een organisatie, waar we elkaar waarderen, accepteren en respecteren om wie we zijn. Diversiteit verrijkt onze organisatie en zorgt voor een kleurrijk Zwolle, waar iedereen zich thuis voelt.
Opdracht
In Regio Zwolle hebben 22 gemeenten, 4 Provincies, het Rijk, ondernemersorganisaties, vakbonden, het UWV Werkbedrijf Regio Zwolle en onderwijsinstellingen hun krachten gebundeld om de komende drie jaar te investeren in mensen. Partners beogen daarmee ondernemers te helpen om beter te kunnen ondernemen, meer productie te kunnen draaien en vooral te investeren in hun eigen menselijk kapitaal. Voor de inwoners is het doel om werk- en ontwikkelperspectief te bieden. Meer dan 37.000 mensen in beweging krijgen om aan de slag te gaan met een vervolgstap in hun loopbaan en daarmee zichzelf een leven lang te ontwikkelen. Hiermee streven de partners naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Regio Zwolle wil in deze dynamiek zorgen voor een constante kwaliteit van de infrastructuur voor leven lang ontwikkelen, zorgen voor economische structuurversterking van mkb- en familiebedrijven en het versterken van de beroepsbevolking in brede zin. Samen inwoners en werkgevers uitdagen, talenten van mensen te ontwikkelen en daarmee kansen te vergroten.
Regio Zwolle & arbeidsmarkt
Vanuit een overkoepelende agenda wordt in Regio Zwolle de specifieke opgave op het toekomstbestendig maken van de arbeidsmarkt verder uitgewerkt. Nadrukkelijk niet alleen vanuit een kwantitatief perspectief, maar vooral ook kwalitatief. Met aandacht voor een leven lang ontwikkelen, een krachtig sectorale samenwerking en goed werkgeverschap - werknemerschap. Partnerschap, verantwoordelijkheid en leiderschap, dat zijn de leidende principes voor Regio Zwolle. Samengroeit Regio Zwolle vooruit. In de Human Capital Agenda wordt gewerkt aan nieuwe voorzieningen die leiden tot voldoende en goed toegeruste vakkrachten en kenniswerkers voor de komende jaren. De agenda verbindt de gouden driehoek: economie, arbeidsmarkt en onderwijs. Zowel beleidsmatig als in de uitvoering. We werken aan beschikbaarheid van mensen, wendbaarheid (en weerbaarheid) van mensen en inclusiviteit: ieder talent telt.
In de brede programmering van het arbeidsmarktbeleid zijn 3 programma’s actief:
Werkbedrijf Regio Zwolle
Het aantal banen in de regio Zwolle stijgt en alle talenten in de regio zijn hard nodig om banen in te vullen. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt horen daarbij. Gezamenlijk streven we naar een inclusieve arbeidsmarkt, waarin elk talent telt. In de arbeidsmarktregio Zwolle bundelen vijftien gemeenten, werkgevers- en werknemersorganisaties, onderwijsinstellingen en het UWV Werkbedrijf hun krachten in het ‘Werkbedrijf Regio Zwolle’. Zij zetten zich gezamenlijk in voor de uitvoering van de ambities binnen onze netwerkorganisatie.
Het projectteam van het Werkbedrijf is ondergebracht bij de centrumgemeente Zwolle. Het Expertisepunt Nieuwkomers maakt deel uit van het projectteam.
Expertisepunt Nieuwkomers
In 2021 heeft arbeidsmarktregio Zwolle succesvol een aanvraag ingediend voor het Europees Sociaal Fonds (ESF). Een deel van deze middelen is beschikbaar voor projecten gericht op mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie in de arbeidsmarktregio Zwolle. Zij lopen meer risico op langdurige werkloosheid en financiële problemen en voor deze groep staan de kansen om tijdens of na de crisis snel werk te vinden onder druk. Met de ESF-bijdrage kunnen zij extra ondersteund en begeleid worden. Onze doelstelling is om 1000 extra matches van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie voor elkaar te krijgen.
Als onderdeel van deze uitdaging zien we het intensiveren van de bemiddeling van nieuwkomers. We zien door de hele regio heen voldoende kansen om nieuwkomers, mét de juiste ondersteuning, duurzaam aan het werk te helpen. We hebben daarom de ambitie geformuleerd om nog dit jaar minstens 250 nieuwkomers extra te bemiddelen naar werk. We doen dat door aan de voorkant de lokale kennis en gezichten in te zetten om inwoners en ondernemers te helpen bij hun hulpvraag. En aan de achterkant gebruiken wij de regionale structuren, kennis en gezamenlijke afstemming met landelijke instanties of overheden. Zo bieden we vanuit een regionaal plan en een regionale structuur extra ondersteuning op lokaal niveau. We noemen dat het Expertisecentrum Nieuwkomers.
Wat houdt de opdracht in
We zoeken een aanjager voor deze uitdaging. Als adviseur bemens je het Expertisecentrum en stel je de lokale professionals in staat om met elkaar de 250 extra matches voor elkaar te krijgen. De nadruk van je opdracht ligt op het in beeld brengen van alle lopende (lokale) werkwijzen en initiatieven en het delen van die kennis met de lokale professionals. Waar nodig zet je nieuwe initiatieven op en jaag je goede ideeën aan.
Wat zijn je werkzaamheden?
Zo werkt onze dienstverlening
Heb je interesse in deze opdracht?
Reageer directOntvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox