Gemeente Hardenberg
geen max tarief
Noord-Brabant
32 uur per week
16 september 2024
15 september 2025
Procesmanager/beleidsadviseur wind (24-32u)
HET GAAT OM HARDENBERG
Bij de gemeente Hardenberg werk je met veel plezier en energie aan de opgaven en uitdagingen in de samenleving. Dit doe je samen met ruim 550 collega's. Dat doe je in een professionele organisatie. Daarbij staat de samenleving centraal. Want het gaat om Hardenberg.
De gemeente Hardenberg is een mooie en bijzondere gemeente om in te wonen en werken. Het uitgestrekte platteland gaat hand in hand met economische groei, bruisende centra, een sterke maakindustrie en stedelijke voorzieningen. In tegenstelling tot veel andere grensgemeenten groeit de Hardenbergse bevolking en economie. Met meer dan 61.000 inwoners is Hardenberg de tweede gemeente van de regio Zwolle. Onze omgevingsvisie vertelt het verhaal van Hardenberg. We staan voor een periode van groei waarin we ons door ontwikkelen tot Landstad Hardenberg. Centraal hierin staan de verdere uitbouw van onze streekfunctie, een aantrekkelijk buitengebied en een sterk voorzieningenniveau. Dit gaan samen met een krachtige, duurzame en concurrerende economie. Bekijk hier onze animatiefilm: ‘Landstad Hardenberg’.
OPDRACHTOMSCHRIJVING
De opdracht
In je rol als procesmanager/beleidsadviseur faciliteer je het proces te komen tot windenergie projecten en adviseer je college en raad. Concreet begeleid je vanuit de gemeente de provinciale uitvragen/tenders voor wind op respectievelijk bedrijventerreinen en in het voorkeursgebied Hardenberg, met inbegrip van het Windbos bij de N36. De initiatieven komen van energiecoöperaties, bedrijven op onze bedrijventerreinen, marktpartijen en soms mede van de overheid zelf (Windbos). Voor de gemeente ben je de spil in dit proces. Daarbij kijk je ook naar ontwikkelingen over de grens van onze gemeente in Duitsland en bij buurgemeenten.
Wie zoeken wij?
Jouw gevoel voor maatschappelijke, ambtelijke en bestuurlijke verhoudingen is in deze rol erg belangrijk. Je weet wat de realisatie van windprojecten met zich brengt; inhoudelijk, maatschappelijk en bestuurlijk/politiek. Je kunt samenwerken met verschillende overheden en partners, met inbreng van beleidsinhoudelijke expertise. Je past je communicatiestijl gemakkelijk aan op de gesprekspartner(s). Je handelt omgevingsgericht en bestuurlijk sensitief. Je laat je niet snel uit het veld slaan, en weet goed om te gaan met kritiek. Met jou aan boord kan ons management en bestuur, maar ook initiatiefnemers, bedrijven, omwonenden en de raad, rekenen op een stevige gesprekspartner.
Taken die je resultaatgericht uitvoert zijn:
Wij vragen:
ACHTERGROND EN ONS BELEID
De gemeenteraad van Hardenberg heeft op 25 april 2023 de strategiebrief energietransitie en -innovatie vastgesteld. In deze brief is de strategie voor de grootschalige opwek van duurzame energie vanuit wind opgenomen.
De provincie heeft in haar windbeleid vier voorkeursgebieden aangewezen, waaronder het voorkeursgebied Ommen-Hardenberg. In het nieuwe windbeleid van de provincie gaat de provincie uit van een grotere windopgave dan in de RES 1.0 voor Hardenberg is vastgelegd. Voor Hardenberg gaat het om een windopgave van in totaal 235 GWh. Het bestaande windpark De Veenwieken (34 GWh) telt mee in deze afspraken. Dat betekent dat er in de gemeente Hardenberg tot 2030 circa 10 tot 15 windmolens (totaal 200 GWh) bij moeten komen.
Om te voorkomen dat het aantal windmolens onbeperkt groeit, legt de provincie in programmeringsafspraken vast hoeveel windenergie er maximaal mag worden opgewekt in een gemeente. Door afspraken te maken krijgt de gemeente duidelijkheid over het maximum aan windenergie dat in de gemeente wordt gerealiseerd. Onderdeel van de programmeringsafspraken is dat de provincie een uitvraag/tender start waarbij windinitiatieven zich kenbaar kunnen maken. Deze uitvraag wordt in twee termijnen gedaan. Gestart wordt met het uitvragen van initiatieven op bedrijventerreinen. Daarna vindt een 2e uitvraag plaats waarin de dan nog resterende windopgave wordt uitgevraagd voor het gehele zoekgebied. Het Windbos N36 (combineren van windmolens met bos) wordt naar verwachting onderdeel van de 2e uitvraagronde.
Voor de gemeente is van belang dat naast de ruimtelijke criteria initiatieven ook voldoen aan eisen rond participatie en de betrokkenheid van inwoners. Uitgangspunt is dat initiatiefnemers primair verantwoordelijk zijn voor een passende invulling van de participatie. Grootschalige initiatieven voor de opwek van zon en wind moeten eveneens voor tenminste 50% in lokaal eigendom zijn. Hiermee wordt bedoeld dat minimaal 50% van het risicodragend eigen vermogen door partijen met een omgevingsbelang wordt ingebracht. Én dat er sprake is van zeggenschap c.q. juridisch eigendom. Het doel hiervan is tweeledig: er ontstaat financieel voordeel voor de lokale gemeenschap en er ontstaat ruimte om meer zeggenschap over het windproject te hebben. Lokaal eigendom is één van de instrumenten om windenergie van, voor én door inwoners te maken. De energiecoöperatie speelt een cruciale rol om te kunnen voorzien in deze eisen rond lokaal eigenaarschap. De gemeente ondersteunt de energiecoöperatie om het uitgangspunt van 50% lokaal eigendom te bereiken. Ook de provincie gaat bijdragen aan de verdere professionalisering van energiecoöperaties om zo 50% lokaal eigendom mogelijk te maken. De motiveringsplicht 50% lokaal eigendom en de mogelijkheid dit bij verordening te regelen is aanvullend een nieuw instrument om dit te regelen.
De gemeente heeft een participatieleidraad opgesteld waarin voorwaarden staan over het betrekken van inwoners bij toekomstige windprojecten en het invullen van 50% lokaal eigendom. In de leidraad wordt ook ingegaan op financiële participatie. Deze participatieleidraad is onderdeel van de programmeringsafspraken. Tot slot is de gemeente in overleg met de provincie over compensatie afspraken rond het verlenen van medewerking aan de verhoogde windopgave. Het is onze inzet de programmeringsafspraken op te nemen in de RES 2.0.
Voor bedrijventerreinen geldt dat ontwikkeling wind op/nabij bedrijventerreinen onderdeel is van de versnelde aanpak van de problemen rond netcongestie en energieschaarste op bestaande en nieuw te ontwikkelen bedrijventerreinen.
Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.
Zo werkt onze dienstverlening
Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox