Opdrachtomschrijving
De agile coach is de aanjager van agile en wendbaar werken binnen de Gemeente Amsterdam. De agile coach realiseert een nieuwe werkwijze en draagt hierdoor bij aan waardelevering voor de klant, een hogere efficiëntie en een hogere medewerkers-en klanttevredenheid. De agile coach adviseert en coacht zodanig dat het aansluit op het volwassenheidsniveau en behoeften van de organisatie.
Agile coaches werken afhankelijk van ervaringsniveau op verschillende manieren binnen de organisatie. De agile coach geeft als veranderaar de organisatie, medewerkers en teams de mogelijkheden om te verbeteren in agile werken. Senior agile coaches zullen meer als veranderkundige, trainer en dienend leider werkzaam zijn. Een junior agile coach is actiever als facilitator, coach en het weghalen van obstakels binnen enkele teams.
Werkzaamheden
- Je adviseert over hoe agile waarden en principes uit het agile manifesto en andere methoden het best toegepast kunnen worden in verschillende teams binnen afdelingen in de organisatie en adviseert daarin over het toepassen van de juiste interventies. Kan goed beargumenteerd afwijken van frameworks en methoden;
- In het Lokaal Centrum van Expertise op een Opgave (mits deze aanwezig is) verder implementeren van de agile transformatie en het verhogen van de agile volwassenheid en de daarbij behorende randvoorwaarden;
- Je coacht en traint junior en/of senior Agile Coaches;
- Je coacht meerdere teams aan de hand van Agile principes (al dan niet in samenwerking met de Scrum Master van het team);
- Je coacht en begeleidt bij (team-overstijgende) organisatie obstakels afhankelijk van agile volwassenheid en escaleert indien nodig;
- Je zorgt op organisatie niveau voor dat verschillende teams zoveel mogelijk een passende cadans doorlopen;
- Wanneer in een scrum omgeving gewerkt wordt, coacht, faciliteert en begeleidt de Agile Coach de Scrum Master, Product Owner en het ontwikkelteam via de Scrum Master.
Gemeentelijke organisatie
De gemeentelijke organisatie bestaat uit 5 clusters, een bestuurs- en concernstaf, 7 stadsdelen en 1 stadsgebied. De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De 5 clusters zijn: Ruimte en Economie, Sociaal, Stadbeheer, Bedrijfsvoering, Digitalisering, Innovatie en Informatie. De clusters hebben expertise op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad. Meer informatie over de gemeentelijke organisatie is te vinden op: https://www.amsterdam.nl/.
De opdrachtgever(s)
De directie Digitalisering en Innovatie is de ‘voorkant’ van het cluster Digitalisering, Innovatie en Informatie (DII). De directie is verantwoordelijk voor de samenwerking tussen het cluster DII en de rest van de gemeentelijke organisatie. Ze voert de regie over het proces vanaf het creëren van inzicht en overzicht op lijnopgaven met een i-component en de besluitvorming daarover, tot aan de agile leveringsprocessen om aan de opgaven te voldoen.
Daarnaast is de directie verantwoordelijk voor het bestuurlijk en ambtelijk agenderen en het organiseren van benodigde innovatie op de strategische opgaven van de stad en voor kennisontwikkeling op het gebied van technologie en data. De directie Digitalisering en Innovatie bestaat uit ongeveer 400 medewerkers, verdeeld over 6 onderdelen.
De Agile Coach wordt hiërarchisch geplaatst in de Vakgroep Agile Deskundigheid, project- en programmamanagement, onder verantwoordelijkheid van een teamleider. De dagelijkse werkzaamheden vinden veelal plaats binnen de ART Beheer Openbare Ruimte, een Stedelijke Opgave, dat als motto "Amsterdam schoon, heel en veilig" heeft.
Binnen de Opgave BOR werken 11 teams (circa 120 collega's) in gezamenlijkheid met de lijnorganisaties aan het realiseren van digitale productie die bijdragen aan de door de lijndirecties gestelde opgavedoelen, op basis van een gezamenlijk opgestelde digitaliseringsstrategie.