Samenwerkingsverband De Waddeneilanden (VAST)

Kwartiermaker pilot bruisplek terschelling

Samenwerkingsverband De Waddeneilanden (VAST)

De opdracht­omschrijving

Ga tijdelijk aan de slag als kwartiermaker voor het programma Regio Deal De Waddeneilanden en werk nauw samen met Terschellinger ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen en de eilandgemeenten. Als kwartiermaker krijg je de verantwoordelijkheid en de ruimte om je werk op jouw manier in te vullen. Je gaat verder nauw samenwerken met de gemeente Terschelling, NHL Stenden/campus Victoria, met de Kwartiermaker inrichten [SJ1] centraal coördinatiepunt, het programmateam Regio Deal en het ontwikkelteam Toekomstbestendig Ondernemen & Ontwikkelen. Als kwartiermaker val je onder de ‘Projectleiderspool’, een pool van tijdelijke kwartiermakers en projectleiders die opdrachten uitvoeren voor de Regio Deal. Met deze opdracht lever je een wezenlijke bijdrage aan de leefbaarheid op de Waddeneilanden.

Regio Deal De Waddeneilanden

De Waddeneilanden zijn een trekpleister voor honderdduizenden bezoekers. De aantrekkingskracht als toeristische bestemming én de uitdagingen van de wereld om de eilanden heen, maken dat ze uit balans dreigen te raken. Met Regio Deal De Waddeneilanden zetten de eilanden in op het terugbrengen van die balans voor nu en later. Aan de hand van vijf programmalijnen en diverse projecten geven het Rijk, Provincie Fryslân, Provincie Noord-Holland en de vijf eilandgemeenten de aankomende jaren een sterke impuls aan de brede welvaart op de eilanden.

Programmalijn 2 Toekomstbestendig Ondernemen & Ontwikkelen

De eilander economieën zijn grotendeels afhankelijk van toerisme. Dat is een kracht, maar maakt de eilanden tegelijkertijd kwetsbaar. Bedrijven zijn over het algemeen relatief klein en beschikken over weinig innovatiekracht. Er wordt noodzaak gevoeld de economie en het onderwijs te verstevigen en te verbreden. Juist dit blijkt voor eilanden, die afhankelijk zijn van een bootverbinding, in een kwetsbaar gebied liggen en een beperkte schaalgrootte hebben, een veel grotere uitdaging dan aan de vaste wal.

Samenwerkingsproject Waddencampus 2.0: triple-helix in de praktijk 

Op de Waddeneilanden leeft de wens om meer jongeren de mogelijkheid te bieden om op de eilanden te blijven en ook naar de eilanden te halen, de economie te verbreden en te werken aan circulaire en duurzame ontwikkelingen en innovatie. Daarom zijn diverse vormen van samenwerkingen tussen Mbo’s, hogescholen, universiteiten, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties belangrijk. Daarbij wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht tussen de Waddenacademie, Waddencampus Ameland, het NIOZ op Texel, De Herdershut (RUG) op Schiermonnikoog, Kenniswerkplaats Texel en NHL Stenden/Campus Victoria op Terschelling.

We willen vanuit het programma Regio Deal toewerken naar een triple helix aanpak c.q. betrokken netwerk van en voor álle Waddeneilanden. Het spreekt voor zich dat deze aanpak aansluit bij de bestaande initiatieven, structuren en netwerken op de eilanden, met andere woorden; geen nieuwe dingen tenzij noodzakelijk en vooral doorontwikkelen wat al bestaat en wat in de basis goed is.

Een eerste inventarisatie met onderwijs- en kennisinstellingen en de overheid heeft plaatsgevonden om te verkennen hoe we hierin samen kunnen optrekken. Deze inventarisatie vormt de basis voor het inrichten van een centraal coördinatiepunt. Het doel van een coördinatiepunt is om verbinding te zoeken tussen triple helix partijen, bestaande initiatieven en deze initiatieven te ontlasten door gewenste behoeften te faciliteren in een centraal coördinatiepunt.

Tegelijkertijd met het inrichten van het centrale coördinatiepunt, gaat een pilot op Terschelling van start: Bruisplek TERSCHELLING. De Bruisplek krijgt de vorm van een HUB en fungeert in pilotvorm als gezamenlijke leer- en ontwikkelomgeving voor bedrijven en kennisinstellingen en is in essentie een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie binnen de Waddencampusaanpak. In de HUB wordt meerjarig samengewerkt vanuit een gedeeld toekomstperspectief op basis van gemeenschappelijke urgentie en problematiek. De HUB opereert binnen een helder kader. Vanuit dit kader en de meerjarige samenwerking kan de HUB als voorloper worden gezien van Campus Victoria (werknaam nieuwe campus aan de Dellewal op Terschelling). Daarmee ontstaat na verloop van tijd een steviger en transparanter innovatielandschap voor het Waddengebied (ook internationaal) en Noord-Nederland. De pilot op Terschelling dient als voorbeeld voor de inrichting van toekomstige hubs op de andere eilanden. De hubs gaan fungeren als gezamenlijke leer- en ontwikkelomgeving voor bedrijven en kennisinstellingen en zijn in essentie een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie binnen de Waddencampusaanpak en hiermee onderdeel van een (Noord-Nederlands) innovatie-ecosysteem. In de hubs wordt meerjarig samengewerkt vanuit een gedeeld toekomstperspectief op basis van gemeenschappelijke urgentie en problematiek. Dit toekomstperspectief wordt uitgewerkt in een meerjarige roadmap: een grofmazige beschrijving van de beoogde ontwikkelthema’s, onderzoeksvragen en deliverables. 

Binnen programmalijn 2 zijn we voor het samenwerkingsproject Waddencampus 2.0: triple helix in de praktijk op zoek naar een Kwartiermaker Pilot Bruisplek Terschelling.

 


Verantwoordelijkheden

Als kwartiermaker ben jij het boegbeeld voor de pilot. Met jouw enthousiasme en daadkracht weet je de ideeën rondom de triple helix hub om te vormen tot een concrete vorm, met concrete acties en resultaten. Dit doe je niet alleen, je werkt hierin nauw samen met het ontwikkelteam Toekomstbestendig Ondernemen & Ontwikkelen, lokale ondernemers en onderwijspartners. 

  • Je bent in staat om zeer zelfstandig te werken.
  • Je voert een verkenning uit naar welke vorm het beste passend is voor de pilot. 
  • Je betrekt diverse partijen bij deze verkenning, zoals lokale ondernemersverenigingen, onderwijspartners, ambtenaren en bestuurders. 
  • Je beschrijft de resultaten van de verkenning in een advies en onderbouwt uw keuze voor de vorm.
  • Je werkt de bevindingen vanuit de verkenning verder uit in uitvoeringsplan met planning en deelresultaten om vervolgens over te kunnen gaan tot de daadwerkelijke pilot.
  • Je voert regie op de uitvoering van de pilot en stuurt op operationeel en tactisch niveau zelfstandig de pilot aan.
  • Je weet de verbinding te zoeken met de verschillende disciplines om tijdig hun expertise in te zetten.
  • Je informeert de ontwikkelgroep Toekomstbestendig Ondernemen & Ontwikkelen over de voortgang van de doelen, risico’s en financiën en status van de planning en tot nu toe behaalde resultaten.
  • Je onderhoudt actief contact met de deelnemende organisaties aan de pilot.


De kandidaat is inzetbaar vanaf 15 november 2024 tot 15 november 2025 voor 16 uur per week. De inhuuropdracht kan optioneel worden verlengd met 6 maanden. De startdatum is onder voorbehoud van een tijdige afronding van de Offerteprocedure. Dit kan ook betekenen dat de startdatum van de opdracht zal moeten worden opgeschoven. Aan de vermelde startdatum in de Offerteaanvraag kunnen zodoende geen rechten worden ontleend.

Deze inhuuropdracht verloopt via een aanbesteding. De opdrachtgever heeft eisen en wensen opgegeven. Aan de eisen moet je voldoen om kans te maken. Op de wensen kun je punten scoren.

De Eisen

  • U voegt een cv van maximaal 3 pagina's A4 toe.
  • Je hebt aantoonbare ervaring met het zelfstandig uitvoeren van projecten, bij voorkeur binnen de triple helix.
  • Je hebt HBO werk- en denkniveau.

De Wensen

  • Het goed kunnen vertalen van de resultaten naar een gedegen advies.
  • Ervaring in het schrijven van onderzoeken/rapporten/adviezen.

Interesse in deze opdracht?

Zo werkt onze dienstverlening

Reageer direct

De opdracht sluit
02 oktober 2024 om 21:59
Je reactie ontvangen we graag minimaal 1 werkdag voor sluiting van de opdracht

Eventuele motivatie volgt in een latere fase

LET OP: Het door jou opgegeven uurtarief is all in, inclusief 10% fee Freep en exclusief BTW

Mis geen kans, word gratis lid

Ontvang direct alle opdrachten en marktontwikkelingen in je mailbox